Uppsalaspelare vann Karlstad Open

Malte Burwick, Upsala ASS vann Karlstad Open 2018. Han vann på kvalitetspoäng före klubbkamraten Henrik Malm Lindberg som båda tog 6½ poäng på de 8 ronderna.

Uppsalaspelarna stod alltså emot pressen i sista ronden från de starka norska kadetterna som skördade stora framgångar. Hela 24 av de 97 spelarna kommer från Norge så tävlingen är starkt beroende av närheten till Norge. Mot det kan vi bara ställa upp med 15 spelare från Värmland, och Värmlandsmästare blev, den i London så framgångsrike Daniel Johnson, SSK Hammarö. Daniel kom på delad 8:e till 17:e plats med 5½ poäng, bara en kvalitetspoäng före Simon Silseth, Säffle SK.

I årets tävling deltog ingen stormästare, vilket är ovanligt. Vi får se vad tävlingsledningen kan hitta på till nästa års jubileum då tävlingen spelas för 40:e gången.

Det är oftast ont om kvinnliga spelare i Karlstad Open och i år var det bara två. Anmärkningsvärd av dessa är unga blott elvaåriga norskan Amelia Nordquelle som både vann sin ratinggrupp och dessutom tog sista rondens skrällpris. Alla kadettpriser togs av de norska spelarna Isak Sjöberg, Daniel Nordquelle och Aleksander Fossan. De tre tog alla sex poäng och delade därmed också toppriserna.